Kort Fakta om Kakao
Den nu världs-populära kakaobönan upptäcktes först av indianer i Sydamerika för flera tusen år sedan. De kom på att bönorna som låg inuti frukten på vissa träd i Amazonas, ”Kakaoträd”, kunde rökas eller drickas. Frukterna, som väger upp till 500g, delas för att man ska kunna plocka ut bönorna. De trodde att bönorna kunde användas till helande syften i kombination med andra råvaror. Vissa indianer drack så mycket som 50 koppar kakao om dagen. När spanjorerna upptäckte denna gröda på 1500-talet under kolonialiseringen av Sydamerika spred de den till resten av världen, och det blev snabbt fint för societeten i Europa att dricka kakao. På 1800-talet upptäckte man hur man kunde förädla kakaon till en fast massa, chokladkakor. Idag finns kakao överallt och används främst i chokladkakor. Grödan odlas fortfarande till stor del i Sydamerika, men allra främst i Afrika. Elfenbenskusten producerar 32% av all kakao och Ghana kommer inte långt efter. Vi konsumerar allra mest kakao i Europa och Amerika, med USA och Tyskland i topp. Den vanligaste bönan i Afrika heter Forastero och bönan som främst odlas i Sydamerika heter Crillo. De skiljer sig lite i smak och storlek men är i grunden likadana.